Βασίλειος Κόμπουλης
Κτηνίατρος – Πτηνοπαθολόγος
Υπεύθυνος παραγωγής

Ο κτηνιατρικός έλεγχος στην εκτροφή ξεκινά από την πρώτη ημέρα, με την προμήθεια νεοσσών από πατρογονικά σμήνη τα οποία έχουν ελεγχθεί να είναι ελεύθερα από μυκοπλάσματα και σαλμονέλες. Στη διάρκεια της εκτροφής χρησιμοποιούνται συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω της τροφής και αποκλείονται από τη διατροφή τους πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Η διατροφή στηρίζεται αποκλειστικά στα δημητριακά.

Το νερό των ορνιθίων απολυμαίνεται με σύστημα χλωρίωσης και οι συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας ελέγχονται ηλεκτρονικά ώστε να κυμαίνονται μεταξύ 22-27οC και υγρασία από 50%-65%.

Σε κάθε εκτροφή γίνεται προληπτικός μικροβιολογικός έλεγχος 10 ημέρες πριν τη σφαγή για σαλμονέλα, λιστέρια, και άλλα παθογόνα. Μετά την έκδοση πιστοποιητικού υγείας και υπό την επίβλεψη του κτηνιάτρου της μονάδος μπορούν να οδηγηθούν τα ορνίθια για σφαγή.

Πριν την επανατοποθέτηση στο θάλαμο άλλου σμήνους, γίνεται πλύσιμο και απολύμανση συστηματική κι αφήνονται συνήθως 15-20 ημέρες οι θάλαμοι κενοί.
Στο χώρο της σφαγής γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από κρατικούς κτηνιάτρους όπου λαμβάνονται δείγματα για μικροβιολογικό έλεγχο, τοξικολογικό έλεγχο, έλεγχο καταλοίπων αντιβιοτικών ουσιών- βαρέων μετάλλων.

Η συστηματική κρεατοπαραγωγός ελληνική πτηνοτροφία έχει τις υψηλότερες προδιαγραφές υγειονομικής ασφάλειας και ποιότητας των πρώτων υλών διατροφής, ούτως ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι από τα ασφαλέστερα λευκά κρέατα στην Ευρώπη.